https://www.eminustunyurt.com/wp-content/uploads/2024/09/eminand2-320x438.png

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtHPV
Nedir?

HPV (insan papilloma virüsü) cinsel yolla bulaşan genital bölgede siğillere ve rahim ağzı kanserine (serviks kanseri) neden olan bir virüstür. Bu virüs cinsel ilişki ya da cilt teması ile bulaşmaktadır.

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtRahime Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri)
Neden Olur?

Rahim ağzı kanserlerinin (serviks kanseri) yaklaşık % 95’inden fazlasının nedeni cinsel yolla bulaşan HPV isimli virüstür.

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtHPV Testi
Nedir?

HPV’nin çok sayıda tipi olmasına karşın, yaklaşık 20 tipi kansere neden olan lezyonlara neden olmaktadır. HPV testi denilen işlemde rahim ağzından bir fırça yardımı ile alınan örnekle bu 20 tip HPV araştırılmaktadır.

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtSmear Testi
Nedir?

Smear testinde rahim ağzından bir fırça yardımı ile alınan sürüntüde bu bölgedeki anormallikler araştırılır.

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtRahim Ağzı Kanser Taraması
Nedir?

Rahim ağzı kanser taraması smear ve HPV testi ile kanser henüz oluşmadan kişide herhangi bir şikâyete yol açmadan kanser öncüsü lezyonların saptanmasıdır. HPV testi rahim ağzındaki problemlerin saptanmasında smear testine göre daha hassastır ve daha erken tanı sağlamaktadır. Genel olarak günümüzde 30 yaş öncesi sadece smear testi, bu yaştan sonra ise her iki test birlikte ya da ardışık olarak kullanılarak rahim ağzı kanser taraması yapılmaktadır.

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtHPV Aşısı (Rahim Ağzı Kanser Aşısı)
Nedir?

HPV aşısı rahim ağzı kanserine en sık neden olan HPV tiplerine karşı vücudu bağışık hale getiren bir aşıdır. HPV aşısı rahim ağzı kanserini büyük ölçüde önleyen dünyada yaklaşık 15 yıldır uygulanan güvenli bir aşıdır. 9 yaşından 26 yaşına kadar tüm kadınlara önerilmekle birlikte, hedef ilk cinsel ilişki olmadan aşılamanın tamamlanmasıdır. 26 yaş sonrasında aşı yapılıp yapılmamasına hekim tarafından bireysel olarak değerlendirildikten sonra karar verilmektedir. HPV aşısı 15 yaş altında 2 doz, diğer yaşlarda 3 doz olarak uygulanmaktadır.

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtHPV Testi Pozitifliğinde
Ne Yapılmalıdır?

HPV varlığı mutlaka rahim ağzına ait bir lezyonu işaret etmeyeceği gibi, aksine kolposkopik muayene (rahim ağzının mikroskopi ile değerlendirilmesi) ile saptanabilecek rahim ağzı kanser öncüsü lezyonlar ile birliktelik gösterebilmektedir. Dolayısıyla HPV tiplerinden bir ya da birkaçı saptandığında, bu konuda deneyimli bir kadın doğum hekimine başvurulmalıdır.

Prof. Dr. Emin ÜstünyurtSmear Testi Anormal Çıktığında
Ne Yapılmalıdır?

Rahim ağzından alınan örnekte (smear testi) şüpheli lezyonlar saptanabilmektedir. Bu lezyonlardan bazıları yalnızca belirli bir süre takip edilerek test tekrarı gerektirirken, diğerleri ise ileri tetkik (HPV testi, kolposkopi, biyopsi) ya da tedaviye yönelik girişimlere ihtiyaç duymaktadır.

Prof. Dr. Emin Üstünyurt Kolposkopi
Nedir?

Kolposkopi görüntüyü büyütme özelliği bulunan özel bir kameraya sahip cihazla (kolposkop) rahim ağzının (serviks) değerlendirilmesidir. Genel olarak smear testinde anormallikler bulunduğunda ya da HPV testi pozitifliği durumunda kolposkopik muayene yapılmaktadır. Kolposkopi sırasında gerekli hallerde rahim ağzında biyopsiler alınarak kanser öncüsü lezyonlar saptanmaktadır.

Prof. Dr. Emin Üstünyurt Kolposkopi İşlemi
Ağrılı Mıdır?

Hayır. Bu işlem genel bir vajinal (genital) muayene benzeridir. Muayenehane şartlarında güvenle gerçekleştirilebilmektedir.

İletişim ve
Randevu Formu

Tedavinizi Seçerek İletişim Formunu Doldurabilirsiniz. En Kısa Sürede Alanında Uzman Asistanlarımız Sizlere Geri Dönüş Sağlayacaktır.

    https://www.eminustunyurt.com/wp-content/uploads/2024/09/Whatsappemin-320x320.png

    WhatsApp Hızlı İletişim
    Sizler İçin Buradayız!

    Bizlere Dilediğiniz Zaman Yazabilirsiniz.. En Kısa Sürede Alanında Uzman Asistanlarımız Sizlere Geri Dönüş Sağlayacaktır.

    İletişime Geçiniz.
    Randevu ve Bilgi İçin Tıklayınız.
    Prof. Dr. Emin Üstünyurt İle Görüşüyorsunuz. Nasıl Yardımcı Olabilirim?